Det finns negativa effekter av viktnedgång

Att nå sin drömvikt, ha en kropp man trivs med och känner sig snygg i samt kunna äta normalt och unna sig må vara bland det bästa som finns. Att ha sin drömkropp kan dock kräva en hel del, bland annat viktnedgång. Viktnedgång kan vara både positivt och negativt. Såklart negativt för dem som inte frivlligt vill gå ner i vikt utan gör det p.g.a. exempelvis en ätstörning och poitiv är den ju om man trivs och mår bättre med en smalare kropp (vilket jag gör). Däremot kan positiv viktnedgång även ha negativa effekter som jag nu tänker punkta upp några av. Varför jag gör det är för att jag vill att ni ska som vill gå ner i vikt ska fundera på om det är värt det innan. Att gå ner några kg och fortfarande vara normalviktig är nog inte alls farligt. Men som jag förklarat för er kunde jag inte nöja mig med det när jag gick ner i vikt för ett halvår sen, och jag kommer nog aldrig bli nöjd med att vara större än vad jag är idag. Jag skulle ha extremt svårt psykiskt att gå upp i vikt trots att läkare rekommenderar mig det för att få "normalt" BMI.


Några få exempel på negativa effekter av drastisk viktnedgång/strävan efter undervikt (ja, jag har blivit påverkade av flera)

  • Håravfall, tunnare livlöst hår & tunnare sköra naglar
  • Sämre blodcirkulation, lägre kroppstemperatur, ökad kroppsbehåring
  • Oregelbunden menstuation eller ingen alls
  • Svårare att bli gravid och lättare att få missfall
  • Sämre imunförsvar, näringsbrist, trötthet, tröghet, frusenhet, yrsel
  • Om man är 13-15 år kan man stanna i växten och bli kortare än man annars skulle blivit
  • Kan leda till svåra ätstörningar vilket är mycket allvarligt och har mängder med hemska negativa fysiska symptoner


Så innan ni bestämmer er för att försöka få er drömkrop och gå ner i vikt, ta och fundera lite på konsekvenserna det kan få och tänk efter om det är värt det. Det var allt jag ville säga för jag vill inte att ni ska göra illa era kroppar och sen ångra er!


Kommentarer
Postat av: Sanna

Bra skrivet! Jag tycker det är synd att så många svenska vackra tjejer leder av vikthets. Varför kan inte alla bara vara nöjda med sig själva? :)

Orre är en vildfågel som bor i skogen, gott gott gott!

2010-10-16 @ 12:43:23
URL: http://capturethismoment.blogg.se/
Postat av: Z A N D R A :)

sv: aha okej! vet du vad den kostar? :))

haha,ja men visst är kenzatyras show mkt roligare :D

2010-10-16 @ 13:11:23
URL: http://decevven.blogg.se/
Postat av: Anonym

har läkarna sagt till dig att du kommer ha svårare att bli gravid? :/

2010-10-16 @ 13:24:08
Postat av: Sofie

Hej, här kommer en liten fråga som är väldigt personlig - men jag hoppas du kan ge ett ärligt svar..: Har du fått tillbaka din mens? Strävar du efter att gå ner i vikt ibland?

2010-10-16 @ 13:44:21
Postat av: lovisa

sv; ja tacos funkar alltid.D

2010-10-16 @ 13:52:29
URL: http://lavitadilovisa.blogg.se/
Postat av: AMANDA FALK

SVAR SOFIE & ANONYM: Jag tänkte skriva ett inlägg där jag svarar på frågor som jag fått angående min vikt, min syn på min kropp, viktnedgången och ätstörningar och då tar jag med era 2 frågor. Det kommer upp i ett inlägg i veckan, håll utkik!Kramar till er, ha en super bra lördag ;-)

2010-10-16 @ 14:09:24
URL: http://amandafalk.se
Postat av: elisabeth

bra skrivet. är själv en tjej som har anorexia, och det började som sagt med att jag bara ville ner lite i vikt, men självklart blev jag aldrig nöjd och fortsatte bara neråt.. är 14 år och har inte haft mens på ett år, och vet att jag sabbat mycket för min kropp. vill bara säga att vad man än bestämmer sig för att göra, stay healthy!

2010-10-16 @ 14:36:38
URL: http://www.elisabeths.devote.se
Postat av: mimmis

amanda, jag har läst din blogg ett par gånger och varje gång jag gör det får jag en klump i magen. du påstår att du är frisk och normal.. men jag kan inte förstå hur du kan göra det? du är 16/17 år och går på någon slags diet och tränar som en dåre.

borde du inte ha bättre saker för dig? annat att tänka på än utseende och vikt?? i mina ögon är det bara fantastiskt sorgligt och jag menar det inte som personangrepp eller nervärdering av dig som person, men du förstår nog vad jag menar och jag hoppas därför att du tar ditt förnuft till fånga inom en snar framtid och att du ser det här som konstruktiv kritik och inte ett påhopp!

2010-10-16 @ 15:46:57
Postat av: Aida

Jag har aldrig i hela mitt liv lidit av ätstörningar, så jag har absolut ingen aning om hur det känns ;o kanske du har lust att dela, typ varför du började känna dig missnöjd? :)Jag vet inte varför men jag har alltid kännt att jag älskar min kropp. Den är perfekt! Självklart finns det saker som kan förbättras, men det är för att jag själv är för lat för att orka träna. Sedan så kan jag äta som en gris - jag skojar inte, det är glass, chips och sötsaker 24/7 - och jag går inte upp ett endaste gram. 47 kg och jag har haft

samma vikt sen jag var 14 (är 17 nu) :oMen jag har som vilken anning tonåring komplex också. Eller, som vilken annan människa egentligen. Vem, om den fick chansen, skulle inte vilja förbättra något på sig själv? Min hud är inte den bästa t.e.x!

2010-10-16 @ 16:23:20
URL: http://fashionations.blogg.se/
Postat av: caroline

Man ska äta när man ät hungrig och njuta av livet. Så länge man oftast äter bra och nyttig mat kan och ska man äta sig mätt och go. Njuta av fikor och middagar ute.

Det sämsta man kan göra är enligt mig att få för sig att man ska gå ner i vikt och bli lyckligare för det. Det är mycket bättre att ligga på sin idealvikt som man antagligen har och försöka acceptera och vara nöjd med den.

Att börja gå ner i vikt är SKIT! Det är lätt att säga att jag ska bara gå ner ett par kilo så är jag nöjd sedan. Jo tjena.

Jag tänkte så och rasade från mitt normala, friska bmi på 21 till det jag har nu, 15 på knappt ett halvår.

Livet suger och jag är fast i min kaloriräkning. Ligger på gränsen att få sond och jag önskar verkligen av hela mitt hjärta att jag aldrig hade börjat med det här.

Håret rasar av, mensen försvann för länge sedan och det gör till och med ont i kroppen bara utav att ligga i sägen. Jag är extremt stressad hela tiden och har svårt för att sitta still. Att bara ligga och se på en film är helt otänkbart.

Jag lovar, du som vill gå ner i vikt och läser det här, TÄNK dig för! Jag kan lova med allt jag har att du är lyckligare än mig. Ångestattackerna avlöser varandra. Aldrig varit smalare, och samtidigt inte heller olyckligare. Livet som anorektiker är helt m e n i n g s l ö s t.

2010-10-16 @ 18:48:59
Postat av: AMANDA FALK

SVAR MIMMIS: Jag tar åt mig av din kommentar och funderat, funderar ofta kring allt det där. Men jag måste säga ifrån, hur kan du påstå att jag tränar som en dåre om du bara läst min blogg ett par gånger? Jag tränar inte som en dåre och går inte på något diet längre, har inte gjort det på ett halvår..Och du, jag tänker på så mycket mer än utseende och vikt. Viktigaste för mig är inte det, vänner, familj, skola, resor, utbildning, ha roligt och så mycket annat kommer minst lika högt upp om jag ska "lista" det.Jag tar det absolut inte som ett påhopp, jag förstår dig på sätt och vis, absolut, och jag håller med dig av en del av det du skriver. Gilalr sånna här kommentarer som får andra och mig själv att tänka lite. Kram!

2010-10-17 @ 00:39:42
URL: http://amandafalk.se
Postat av: AMANDA FALK

SVAR CAROLINE: Bra skrivet, jag vill tacka för din kommentar och jag hoppas många som är på väg in i helveteslivet har läst den och tagit sig en funderare.Det är aldrig för sent att kämpa 110% för att bli frisk. Kramar till dig!

2010-10-17 @ 00:40:51
URL: http://amandafalk.se
Postat av: Anonym

brösten försvinner också, inte kul alls...

2010-10-17 @ 12:37:36
Postat av: Emeli

underbar bild :D !

2010-10-21 @ 13:54:51
URL: http://emeliiversen.blogg.se/
Postat av: Jennifer

Hej Amanda! Tycker det är väldigt sorgligt att läsa det du skriver. Jag har själv varit sjuk i svåra ätstörningar, och tränade som en galning ett tag där. Jag gick ned 15 kilo på ett halvår, och vägde långt under normalt. Det jag tycker är sorgligt är dock att du skriver att du "trivs" med det. Svårt och tro, då det inte är särskilt normalt att inte unna sig några somhelst onyttigheter och leva som en normal människa. Jag förstår inte heller vart dina föräldrar befinner sig i situationen? Jag tycker det är ganska hemskt att de inte bryr sig.

Jag kom över mina ätstörningar tillslut. Tack vare just det, mina föräldrar. De insåg direkt vad som drabbat mig och även om jag påstod att jag "mådde bra och trivdes i min kropp" så gjorde de allt för att jag skulle se normal ut igen. Vilket de även lyckades med genom terapi osv. Jag insåg nog tillslut hur jävla hemskt det är att leva som anoretiker och hur mycket bättre livet är när man får äta vad man vill, utan att behöva träna, och utan att behöva bry sig ett skit om vad andra tycker. Jag har nu på ett halvår lyckas gå upp 10 kilo i vikt, och ser helt normal ut. Allt går bättre, och allt har förändrats till det mer positiva igen, och det känns toppen.

Jag tycker även du, borde ta och göra någonting åt din situation. Tro mig, du kommer må bättre.

För du ser inte normal ut, det är äckligt att vara sådär smal, och jag lovar dig, att det blir så mycket bättre om du bara släpper dina hetstankar om vikt osv.

Hoppas du inte tar detta negativt, för så var det heller inte menat. Ville bara berätta om mina tankar och synvinkel på det hela. Kram. Ta hand om dig.

2010-10-21 @ 21:44:04
Postat av: AMANDA FALK

SVAR JENNIFER: Jag skulle jätte jätte gärna vilja svara på din långa kommentar. Kan du skicka mail? Kram!

2010-10-21 @ 22:29:54
URL: http://amandafalk.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
alt="" />