Känslan av att tro att sin lillebror ska dö..

Nu ska jag förklara vad som hände igårmorse utan att skriva en bok. Jag försöker sammanfattar kort (update: märkte att det inte gick så bra).

Efter flera antal problem mellan Dubai och Tyskland kom vi iallafall till Frankfurt försenade. Vi fick kuta genom hela stoa flygplatsen för att hinna med vårt plan till Arlanda. När vi går på planet står poliser vid våra platser för 2-platser ifrån oss sitter en 35-årig kriminell invandrare med handbojor fastlåst i stolen och 3 vakter sitter runt honom och håller i han med stora skinnhandskar. Personen skriker så högt en man i den åldern kan konstant. Det var ett hemskt ljud och ibland fick mannen våldsamma ryck och kastade med sitt huvud. Det gick rysningar genom kroppen när man mötte hans blick och hans skrik var det värsta jag hört. Att ens Lufthansa låter en sån person åka med planet och förstöra för alla? Nåja, det var inte det jag skulle berätta...

Efter en timme upp i luften hade mannen tystnat och det delades ut ostfrallor och choklad-cornflakes-bars till alla passagerare. Min lillebror tyckte inte om mackan så jag sa att han skulle äta choklad-cornflakes-baren eftersom han inte hade ätit någon frukost. Om det är något som är viktigt i vår familj så är det att kolla innerhållsförteckningen eftersom min lillebror är allergiker. Kasper, min lillebror, frågade om han verkligen tålde den där chokladbaren och jag såg att det stod "innehåller spår av nötter" på tyska längst ner på den, vilket han kan äta. Om det står "spår av nötter" brukar det aldrig innehålla nötter i innehållsförteckningen så jag läste den inte och han tog en tugga. Därefter sa han direkt att det kändes konstigt i munnen och att jag skulle läsa igen vad den innehöll. Texten var på tyska och när jag såg ordet Erdnüsse fick jag näst intill en hjärtattack. Jag var inte säker på att det betydde jordnötter men eftersom Erdbeere betyder jordgubbar så insåg jag att det var jordnötter trots att det var det allra sista jag ville veta just då. Läkare här i Sverige har sagt att min lillebror kan vara dödligt allergisk mot jordnötter men eftersom han aldrig tidigare fått i sig det vet vi inte hur han reagerar...

Jag gjorde ett snabbt beslut att tala om för honom vad han fått i sig (övervägde med att säga att det var hasselnötter och inte så farligt för jag ville inte att han skulle bli rädd) och det var det värsta jag talat om för någon någonsin. Han trodde han skulle dö. Vi trodde han skulle sluta andas, svullna upp i halsen och ansiktet och inte få luft. Att tro att ens lillebror är nära döden och att se att han själv tror det också går inte att beskriva känslan av. Han var så rädd och chockad så han skakade likt ett asplöv och själv minns jag inte ens vad jag tänkte.

Vi berättade för flygvärdinnorna direkt vad som hänt. De berättade för piloten som kallade ambulans till vår gate vid Arlanda. Andra plan fick flyga runt och vänta uppe i luften för att landningsbanan skulle vara fri när vi kom så vi skulle få landa direkt. Flygvärdinnorna ropade ut i högtalarna och frågade om det fanns en läkare ombord, vilket det fanns. Min lillebror kräktes många gånger och fick upp allt fått i sig. Vi hade en spruta med adrenalin och massa tabletter som han skulle ta ifall han skulle få andnöd, dock skulle man åka med ambulans till sjukhus direkt efter man tagit det men vi var uppe i ett flygplan så det var rätt omöjligt. Att sitta fast i luften och inte kunna göra något var HEMSKT. Men Kasper fick inga kraftiga reaktioner och kunda andas, dessutom hade han kräkts ut allt vilket var otroligt skönt samtidigt som jag trodde han skulle få en reaktion och sluta andas vilken sekund som helst.

Efter 25 minuter som kändes som 25 timmar landade vi på Arlanda och ambulanspersonal sprang in i planet. Äntligen någon att prata svenska med! Läkaren och personalen ombord var tyskar så då var det bara engelska. Utanför planet väntade yttligare en läkare, en sjuksköterska och två väktare på oss. Men eftersom Kasper mådde helt okej då så blev det ingen ambulans till sjukhuset utan vi gick istället ut för att ta vårt bagage och träffa mamma. En läkare och vakt följde med oss hela tiden och allt flöt på.

I bilen på vägen hem, 1,5 timme efter han fått i sig den lilla jordnötsbiten, börjar han kräkas flera gånger igen och tappar rösten. Denna gången är reaktionen värre än den i planet (tack gud att det inte var tvärtom) och eftersom det ligger ett sjukhus mellan Arlanda och där vi bor så åker vi snabbt till akuten. Där får min lillebror sprutor och massa mediciner på en gång. Äntligen var han i säkra händer iallafall och sen fick vi åka hem efter en halvtimme.

Om man inte själv varit med om en nära-döden upplevelse eller trott att man ska dö/att ens syskon ska dö så tror jag det är omöjligt att förstå rädslan. Jag har ALDRIG varit så jäkla LIVRÄDD. Vi inte ens vet om det var en liten pytteliten jordnötsbit i den tuggan han åt eller om han bara fick lukten i sig. För egentligen ska hans kropp inte klara av att överleva av en bit jordnöt, men att allt ändå gick så pass bra och att han inte slutade andas är så himla skönt i eftererhand nu när man tänker på allt... Men att vara fast uppe i luften utan tillgång till sjukvård var enormt stressande, minst sagt, jag kan inte förklara. Jag har aldrig varit med om något värre eller någon hemskare känsla!


Det bästa i mitt liv är att du finns lillebror


Kommentarer
Postat av: Hanna

jag kan bara beklaga med djupaste sorg det som inträffa din lillebror=/men tack olov s¨å fick han hjälp och kan blir bra igen...

Jag vet nämligen hur det är att förlora en familjemedlem och det enda som jag kunde göra va att se han kämpa och plåga till döds och det är inget jag hoppas någon annan får vara med om.

Massa kram till er båda

2010-07-23 @ 18:18:49
Postat av: Marina

Herregud vad hemskt det måste varit :( Skönt att det slutade bra med din lillebror.. har själv en så kan inte ens tänka mig hur rädd du måste varit!

2010-07-23 @ 18:53:41
URL: http://mygoldenera.blogspot.com/
Postat av: ladymuffin :)

Gud va hemskt.. :( Fy låter inte alls kul, själv skulle jag fått panik, tycker du gjorde det bra med att ta det som du gjorde det.

Kram! :)

2010-07-23 @ 19:13:46
URL: http://ladymuffin.blogg.se/
Postat av: Nina

Det var en otäck historia, tur att allt slutade bra. Men jag förstår att du var orolig. Och just jordnötter har man hört kan var riktigt farligt för folk som inte tål det, hemskt. Ha det bra! Kram

2010-07-23 @ 19:23:35
URL: http://chicnina.blogg.se/
Postat av: Carina

Åh Amanda fy vad hemskt det låter, kan inte ens föreställa mig... konstigt att det serveras jordnötter på ett flygplan när så många är allergiska, men vilken himla tur att det gick bra till slut!..

Hoppas allt är bra annars och man får se dig snart! kramsis

2010-07-23 @ 19:27:28
URL: http://evacarina.blogg.se/
Postat av: AMANDA FALK

SVAR HANNA: Jag kan aldrig förstå den värsta känslan som måste finnas, att mista en familjemedlem. Jag beklagar så.. Rädslan fick jag känna på att ha, och det var det värsta någonsin.Kram!

2010-07-23 @ 19:30:58
URL: http://amandafalk.se
Postat av: Alexandra

Jag vet precis vad du menar. Jag har varit med om det själv, samt att min syster har varit med om det.Det är så himla obehagligt så det finns knappt något värre (inte vad jag upplevt i alla fall).Tur att det slutade "bra" ändå.

2010-07-23 @ 19:44:15
URL: http://cleopatravii.blogg.se/
Postat av: jennifer

fy fan hemskt,jobbigt :o skulle fått panik!

2010-07-23 @ 19:55:35
URL: http://ruckis.blogg.se/
Postat av: Johanna

Been there, done that. Finns inget läskigare än allergichockar! Tur att det slutade bra!

2010-07-23 @ 20:16:55
Postat av: Camilla

ush vad jobbigt det måste varit för dig, tur att ingeting allvarigare hände än det som hände! tur att han mår bra nu? :)

2010-07-23 @ 21:02:36
URL: http://allaboutcamilla.blogg.se/
Postat av: Cassandra

Gud vad hemskt, men tur att det gick så bra för honom som det gick! Duktig han var som orkade, hade själv fått galen panik! mår han bra nu?kram

2010-07-23 @ 21:41:49
URL: http://caslie.blogg.se/
Postat av: Jennie

usch, så hemskt! men vilken tur att allt gick bra till slut! ta hand om er!

kramar-

2010-07-23 @ 22:59:25
URL: http://sheislost.blogg.se/
Postat av: Carolina

Vill först vara säga att usch vad hemskt allt det med din lillebror låter, stackars honom :(Men sen måste jag bara skriva en sak till som jag stör mig på. Och det är din formulering i början av inlägget, där du skriver om mannen som satt med vakter. Du skriver att han är "invanderare" och får det hela att låta tja.. väldigt negativt. Undrar bara lite över just det ordvalet efersom att han tydligen var invandrere (hur du nu kan vara så säker på det?) inte verkar ha någon betydelse för texten i övrigt...

2010-07-24 @ 00:10:47
Postat av: AMANDA FALK

SVAR CAROLINA: Ja det var fruktansvärt jobbigt..Att han var invandrare var bara fakta, precis som jag skulle skrivit en "svensk 35-årig man" tycker jag det är likadant att skriva invandrare, att folk sen tycke det är negativt är de själv som avgör, för mig är det varken eller, bara fakta som sagt. När vi gick av pratade vi med väktarna som mötte oss och de förklarade vem han var, hur han hade rymt från sverige och blev hittad i tyskland osv. Och det var ju hela anledningen till att han satt ombord.Ha en bra dag!

2010-07-24 @ 11:17:10
URL: http://amandafalk.se
Postat av: Jossi

Oh herregud va hemskt! Jag skulle verkligen få panik... och sen bara engelska också, mitt sämsta ämne! Ojoj.. jag är glad att det slutade bra tillslut iaf, så att det inte blev värre där uppe i luften! KRAMIS

2010-07-24 @ 11:58:25
URL: http://josefineaspeteg.webblogg.se/
Postat av: Nathalie

Usch vad hemskt :(

2010-07-24 @ 23:07:35
URL: http://livetsomnathalie.devote.se
Postat av: louize

Vad otäckt :(

2010-07-26 @ 12:12:19
URL: http://papsenslillalouize.blogg.se/
Postat av: Ellinor

Hur definieras en invandrare mellan Dubai och tyskland?2010-07-26 @ 15:16:57
URL: http://sharpen.blogg.se/
Postat av: Alexandra (KAKHUSET)

Men guud :O Vilken tur att det fanns läkare ombord samt att den värsta reaktionen kom på svensk mark. Skönt att din lillebror mår bra igen och att ingen värre hände :( Att sitta på ett flygplan och känna sig hjälplös måste vara fullständigt horribelt.Kram

2010-07-28 @ 03:39:32
URL: http://www.kakhusets.se
Postat av: LIENE

nej har aldrig upplevt rädslan men förstår om du var rädd som aldrig förr. usch. Så skönt att din bror överlevde och för det första att det fanns en bra läkare på planet! Där hade ni tur. Mer än det t.o.m.

2010-07-28 @ 22:47:01
URL: http://lienesblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
alt="" />