Hoppas ni vet vad ni ska rösta på!

Snart är det dags för val, och för mig som är med i både MUF (moderata ungdomsförbundet) och MSU (moderat skolungdom) så kommer jag fira rejält valnatten den 19-20 september när det kommer fram att moderaterna och alliansen vunnit (för det kommer de göra)! Får bli champagnefrukost på måndagsmorgonen och jag har lovat lillebror att få äta godis & glass till frukost då ;-)

Hur som helst är inte alla lika insatta i politiken som jag. Okej om man inte får rösta, men hur kan man egentligen som 18-åring vara så oallmänbildad och ovetande att man inte vill rösta, inte vet vad man ska rösta på osv. Jag tycker inte man kan klaga på samhället om man inte ens röstar, och jag tycker det är oansvarligt att inte rösta. Jag menar, vårt land byggs upp av vår politik och den påverkar alla våra liv så pass mycket så man bör helt enkelt veta för länge sen vart man står i viktiga frågor och vilket parti man ska rösta på (iallafall vilket block).

Men om man nu inte är helt säker så finns det många "tester" man kan göra så man vet vart man står och vilket parti som till mest del har samma åsikter som du själv. Testen kan alla göra faktiskt. Varesig man redan vet, är under 18 eller inte har någon aning om vad man ska rösta på.


Mina resultat på ett av valtesten jag gjort.

Gör det här!


Kommentarer
Postat av: Caroline

tycker egentligen inte något parti är helt bra men om jag ska välja så får dt bli socialdemokraterna!

2010-08-13 @ 20:42:34
URL: http://littlemisssunshiiiine.blogg.se/
Postat av: fannyklippmark

Sv: tack :) Blir M för mig också!

2010-08-13 @ 20:49:23
URL: http://fannyk.blogg.se/
Postat av: Anonym

Du får jätetgärna köpa ett om du vill:)

2010-08-13 @ 20:54:59
URL: http://www.kscollection.blogg.se1
Postat av: Therese

Sv: Tack så jättemycket! Gillar tunikan också. :)

Tack, det ska jag ha. Hoppas du också har en grym fredag den13onde- kväll :D♥

2010-08-13 @ 21:09:32
URL: http://thereseliinnea.blogg.se/
Postat av: julia

HAHAAHHA, ne gud vad taskigt! de handlar om barn också! :o

2010-08-13 @ 21:22:05
URL: http://mittparadiis.blogg.se/
Postat av: Therese

Sv: Haha, ja, funderar faktiskt på det.. :D

2010-08-13 @ 21:28:13
URL: http://thereseliinnea.blogg.se/
Postat av: EBBA

sv. Åhh tack så jättemycket :)

Allt bra med dig?

2010-08-13 @ 21:32:24
URL: http://ebbahs.webblogg.se/
Postat av: Anonym

svar; fast.. ja! jag var oseriös HAHAHAHAHAH! vill du veta vad jag gjorde? ;)svar; HAHAHAHAHAHAHA, du är så jävlar skön :D

2010-08-13 @ 21:32:45
Postat av: Anonym

TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAACK :D detsamma:)

2010-08-13 @ 21:41:17
URL: http://honhannah.blogg.se/
Postat av: Anna

De blir moderaterna för mig!!

2010-08-13 @ 21:43:42
URL: http://smultronet1.blogg.se/
Postat av: Sandra T svarar ♪

det är min vägg ^^

2010-08-13 @ 21:45:18
URL: http://sandramusic.blogg.se/
Postat av: julia

aw, vad gullig du är :') ja, de är som de är, har aldrig färgat/tonat de. på vintern blir de nästan ljustbrunt, men nu på sommarn bleks de så bildas de liksom ljusa slingor :D

2010-08-13 @ 21:55:02
URL: http://mittparadiis.blogg.se/
Postat av: S&fia

Hehe, nä tyvärr! Inga äglar inte, det blev Chocolat med världens bästa skådis, Jhonny Depp! Men jag antar att jag inte kommer undan nästa gång, nu när även du säger att jag måste se dem...! (;Gjorde förresten testet, och det var ganska spritt, men jag blev mest socialdemokrat. Dock förstod jag inte alla frågor ordetligt, så jag svarade säkert "fel", eller så valde jag "varken eller". Dessutom blev jag irriterad på att vi bara fick välja 3 alternativ i slutet, jag ville välja fler!!

Skulle vara intressant att sätta sig in i politiken lite extra (är inte helt lost just nu), men jag har ingen tid alls kvar! :OHa kanon,

KRAM

2010-08-13 @ 21:56:36
URL: http://sofiaalice.blogg.se/
Postat av: Diana

Åh tack så mycket! ;D

detsamma!

2010-08-13 @ 21:58:18
URL: http://duumles.blogg.se/
Postat av: Caroline

ja men precis :D

ja jag förstår :) det bästa tycker jag egentligen är en blandning mellan socialdemokraterna och moderaterna, lite av varjes åskikt liksom men det finns ju inget sånt parti..

ja, våffla är supergott :D

2010-08-13 @ 21:58:35
URL: http://littlemisssunshiiiine.blogg.se/
Postat av: janni

nu tycker jag faktiskt du uttrycker dig lite fel. alltså, jag förstår hur du menar och sådär, men jag tycker inte att det är något fel i att inte veta vad man ska rösta. så länge man har en uppfattning om vad partierna står för så tycker jag inte att det spelar någon roll om man idag inte vet vad man vill rösta.

jag är 18 år så jag får ju rösta. men jag vet inte vad. det finns ju parti som står högre än andra och jag tror jag vet vad jag kommer att rösta. men jag är definitivt inte säker. däremot är jag säker på vad jag INTE kommer att rösta på.

men jag håller med dig i att man inte borde få klaga på samhället om man inte röstar - därför kommer jag att rösta! :)

2010-08-13 @ 22:43:25
URL: http://jannif.blogg.se/
Postat av: amilia

WIHO! Amanda joina mig när vi badar i sergelstorgsfontänen den 19de! Idag värvade jag nästan 10 personer till MUF sigtuna! Nu jävlar vinner vi val! :D

2010-08-13 @ 23:14:11
URL: http://amilias.se
Postat av: Anna

ihi, roligt namn. Muf. Hehe.

Nej men jag är ganska insatt i partier och deras politik, och jag vill rösta redan nu, jag är 15.

Och jag håller med dig, det är oansvarigt att inte ta chansen att förändra sverige! Om man nu vill det :)

jag är inte hundra procents säker på vilket parti jag ska rösta på, men aldrig på sverigedemokraterna i alla fall...

Fler borde ge sig in i politikens värld, för det är faktiskt vi som bestämmer. Eller ja. Inte du eller jag. Men vi tillsammans :)

2010-08-14 @ 10:41:40
URL: http://annamathisen.blogg.se/
Postat av: Caroline

Hej! Jag brukar uppskatta att läsa din blogg, men idag blev jag besviken speciellt när jag läste "Okej om man inte får rösta, men hur kan man egentligen som 18-åring vara så oallmänbildad och ovetande att man inte vill rösta, inte vet vad man ska rösta på osv.".Jag är själv 18 år och försöker vara engagerad och insatt i alla frågor, läser om det varje dag, men jag vet fortfarande inte vad jag ska rösta på, det har inte det minsta om att jag är oallmänbildad, det är bara så att jag anser att tex skolsystemet i Sverige är riktigt dåligt och det blir bara sämre och sämre, själv har jag snart pluggat färdigt i Sverige men jag tänker på mitt syskon mina kusiner och alla andra små som måste gå i den svenska skolan som bara blir sämre och sämre speciellt efter det senaste valet (jag vet dock att jag inte skulle kunna gå på min skola (privatskola) om den röd/gröna-regeringen skulle ha vunnit)! Men det gynnar mig själv mest som person att rösta på den nuvarande regeringen, så det har inget med oallmänbildning att göra, så för att säga något så använde du dig nog av lite fel ord när du skev detta.. Jag var bara tvungen att påpeka detta, men hur har du blivit så politisk insatt, är dina föräldrar lika mycket insatta eller? :)

2010-08-14 @ 14:50:26
URL: http://rullerbyttan.blogg.se/
Postat av: Justina

Ett parti som jag sannerligen ej inte kommer att rösta på är iallafall Moderaterna. Är 20 år och känner mig oerhört förväntansfull inför mitt första riksdagsval. Minns besvikelsen för fyra år sedan när jag enbart var 16 år och därmed ej "kvalificerad" nog för att rösta. Är liksom du Amanda, väldigt intresserad av politik. Jag satsar också på en champagnefrukost måndagen efter valet och jag har liksom du lovat min 10 åriga lillebror en riktigt onyttig frukost. Men inte för att fira Alliansens seger, utan snarare dess nederlag. Det må så vara att dem leder i undersökningarna nu, men som vi alla vet svänger det hejundran. Ser mig själv som socialliberal - men med handen på hjärtat. Om vi nu granskar samhället med all den segregation, stora klyftor samt okunnighet som finns - vad är egentligen viktigast?

2010-08-14 @ 16:59:56
Postat av: anna

Jag tycker också det är viktigt att rösta!

2010-08-15 @ 21:13:43
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se/
Postat av: Caroline

Svar: Förlåt att jag är så sen med svaret men här kommer det, jag kan helt ärligt säga till dig att jag inte vet om jag vill behålla den nuvarande regeringen bara för att det gynnar mig, jag vill att alla ska ha samma "villkor" (Det är inte det ordet jag menar men kommer inte på det jag menar) för det är ju det Sverige ska vara så duktiga på, att alla har tillgång till allt, vilekt vi inte har längre, klart vi har tillgpng till allt men numera måste vi betala ganska mycket för det mesta! Vilket vi inte bhövde för ett tag sedan, jag gillade det Sverige då det var gratis att gå till vårdcentralen utan att de tog ut massvis med avgifter, jag gillade det Sverige där staten hade monopol på Apoteket, för numera finns det fler Apotek än vad det finns H&M.. Men som sagt, ska jag rösta och enbart kolla på hur min framtid kommer bli beroende på vilket parti som vinner, så blir det på moderaterna, men jag anser ändå att alla ska ha tillgång till allt!

Men jag måste få säga att det skulle vara väldigt intressant att diskutera mer om politik med dig!

2010-08-17 @ 20:25:46
URL: http://rullerbyttan.blogg.se/
Postat av: Caroline

Svar: Du har rätt i det du skriver, men jag som alltid har engagerat mig i skolan och har alltid haft väldigt svårt för mig, jag kan utan att överdriva att jag lägger ner mest energi på att plugga till prov i min klass och jag får ändå inte alla rätt, det är skrattretande, sedan den nya regeringen trädde i kraft, vill de att vi ska få betyg mycket tidigare, jag har gått in i väggen tre gånger sedan jag fick mina första betyg endast för att jag vill att de ska vara bra, de har även infört meritpoäng, vilket inte var aktuellt när jag bestämde tillsammans med mina lärare och rektor att jag skulle sluta att studera spanska i skolan, vilket nu har lett till att jag kommer få lägre meritpoäng än vad de andra som jag kommer konkurrera om den utbildningen jag vill gå, och den nya regeringen vill och kommer ta bort Komvux successivt, vilket betyder att även om jag har studerat hårt, har varit över ambitiös inte kommer kunna komma in på de utbildningarna jag vill även om jag har visionerna för det, det är något jag tycker är väldigt fel, men även om jag inte håller med om detta är jag nog tyvärr tvungen att rösta på moderaterna när det är val..

2010-08-18 @ 21:52:35
URL: http://rullerbyttan.blogg.se/
Postat av: Lena

Vad lustigt, jag gjorde testet och det stämde exakt med var jag står politiskt. Trodde inte det skulle stämma så bra.

2010-09-18 @ 17:25:57
URL: http://lenadalesjo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
alt="" />